توضیحات زمینهٔ آرم سازمان:
1 - آیه: سوره بقره – آیه 143. ترجمه: «بدینسان گردانیدیم شما را امتی میانه تا باشید گواهانی بر مردم و باشد پیامبر گواهی بر شما».
آیه بیانگر مسائل زیر است:
الف – در جریان حرکت اسلامی جهت تحقق آرمانهای توحیدی، جامعه احتیاج به دسته یا گروهی به عنوان پیشگام دارد که تحت لوای مکتب اسلام جامعه را به سمت تحقق آرمانهای توحیدی هدایت کند[1].
ب – پیشگامان حرکت جامعه میبایست خود، پسگامان حرکت رسول الله (ص) باشند، یعنی کل جریان حرکتی آنها در رابطه با جامعه خود باید منطبق باشد با جریان حرکتی پیامبر در رابطه با جامعه اسلامی زمان خودش[2].
ج – جامعه اسلامی، میبایست در حرکت خود تحت لوای پیشگامان امت نمونهای شود برای تمام مردم جهان.
2 - نام سازمان: با توجه به مفاهیم ذکر شده در آیه، جامعه اسلامی در حرکت خویش جهت رسیدن به مقام امامت در زمین و سپس وراثت در آن[3]، احتیاج به دسته یا گروهی داد که بتواند جامعه را بر طبق تئوریهای مکتب به حرکت در آورد و الگوی عملی آن تئوریها را برای خویش «رسول الله (ص)» انتخاب کند.
3 - مدارهای کره زمین: دلالت بر همگانی بودن[4] دعوت اسلام جهت تحقق امامت و وراثت مستضعفین بر زمین دارد.
4 - نقشه ایران: بیانگر سرآغاز این حرکت است که با پشتوانهائی مستضعفین این نقطه از زمین، عملی میشود.
5 - مشتهای درون نقشه ایران: بیانگر پشتوانه این حرکت است که مستضعفین این نقطه از زمین آن را تشکیل میدهند.
6 - مشتهای خارج از نقشه ایران: دلالت بر به خودآگاهی رسیدن مستضعفین خارج از این قطعه از زمین دارد که این خودآگاهی تحت لوای پیام زائیده خون مشتهای داخل نقشه توسط پیشگام انتقال مییابد. یعنی پیشگام واسطه بین دو دسته از مشتها در یک رابطه حرکتی میباشد. البته این امر بیانگوی این نیست که مستضعفین دیگر نقاط زمین اکنون به خودآگاهی رسیدهاند، بلکه بیانگوی فلسفه حرکتی سازمان میباشد.
7 - سیمای زن و مرد که مسلح به کتاب و پیام و خون هستند[5]، نشان دهنده حرکت پیشگام در مسیر به حرکت درآوردن مستضعفین جامعه میباشد. که نوع استراتژی انتخابی آنها با توجه به حرکت مستضعفین، در رابطه با قرآنی است که در دست دارند و دست، اتصال قلم و اسلحه را با قرآن مطرح میکند و قرآن حرکت زمانی این دو استراتژی (خون – پیام) را مشخص میسازد.
8 - زن و مرد مسلح به قرآن و قلم و سلاح، بیانگر مبتنی بودن حرکت سازمان بر تئوریهای قرآن است، قرآن مسئولیت حرکت پیشگام را به طور مساوی در رابطه با زن و مرد مطرح میسازد و تنها مسئلهٔ چگونگی انجام مسئولیت توسط آنها است که با توجه به ظرفیت وجودی هر کدام تفاوت پیدا میکند[6].
9 - قرآن و سلاح: که قرآن بیانگر اولین قسمت از حرکت سه مرحلهای سازمان یعنی مرحله عقیدتی میباشد[7]؛ و سلاح که به دو قسمت پیام (درون قلم) و خون (درون اسلحه) تقسیم میشود، بیانگر دو مرحله دیگر حرکت سازمان یعنی سیاسی و نظامی میباشد؛ و این سه مرحله با توجه به صورت حرکت سه مرحلهای رسول الله (ص) که میبایست الگوی عملی از برای حرکت سازمان باشد، شکل یافته است که مرحله اعتقادی رسول الله (ص) نزول وحی در شکل قرآن بود و دو مرحله دیگر حرکت آن حضرت در شکل مبارزات مکی و مدنی تجلی کرده است. که مکی 13 سال به طول انجامید دوره پیام بود از برای خودآگاه کردن مستضعفین و دوره مدنی که 10 سال به طول انجامید، دوره مبارزه بود جهت تحقق اراده خداوند در زمین[8]. بنابراین سلاح در رابطه با قرآن نشان دهنده حرکت کلی سازمان میباشد، که قرآن بیانگر مرحله عقیدتی سازمان است و قسمت راست اسلحه که با کره بندی به صورت خون در آمده، شکل استراتژی مسلحانه را در رابطه با حرکت مستضعفین مطرح میکند و قسمت چپ سلاح که شکل قلم به خود گرفته و کلمه پیام در آن منقش است بیانگر استراتژی پیام در رابطه با حرکت مستضعفین میباشد.
10 - کیفیت قرار گرفتن سلاح در دست رزمندگان پیشگام: مشت که در وسط اسلحه قرار دارد، درون نقشه ایران است.
[1]. که عین همین مطلب در آیات 104 و 110 سوره آل عمران مطرح شده است. به ترتیب: "وَلْتَکنْ مِنْکمْ أُمَّةٌ یدْعُونَ إِلَی الْخَیرِ وَیأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَینْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکرِ وَأُولَئِک هُمُ الْمُفْلِحُونَ– و باید باشد از شما گروهی که دعوت کنند به نیکی و امر کنند به خوبی و نهی کنند از بدی و آنان رستگاران – سوره آل عمران – آیه 104".
"کنْتُمْ خَیرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَلَوْ آمَنَ أَهْلُ الْکتَابِ لَکانَ خَیرًا لَهُمْ مِنْهُمُ الْمُؤْمِنُونَ وَأَکثَرُهُمُ الْفَاسِقُونَ– بودید بهترین امتی که برون آورده شدید برای مردم، امر میکنید به نیکی و نهی میکنید از زشتی، و ایمان میآورید به خدا و اگر ایمان میآوردند اهل کتاب همانا بهتر بود ایشان را، از ایشانند ایمان آورندگان و بیشتر ایشان هستند فاسقین – سوره آل عمران – آیه 110".
[2]. که همین حقیقت را امام در خطبه 226 – نهج البلاغه – فیض الاسلام یا 235 صبح صالح بدین شکل مطرح میکند: "...خَصَّصْتَ حَتَّی صِرْتَ مُسَلِّیاً عَمَّنْ سِوَاک وَ عَمَمْتَ حَتَّی صَارَ اَلنَّاسُ فِیک سَوَاءً... - خصوصیت تو (رسول الله (ص)) این طور بود که به واسطه آن از دیگران جدا گردیدی و ناس برای شدن جهت رسیدن به تو مساویند".
و نیز "لَقَدْ کانَ لَکمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ کانَ یرْجُو اللَّهَ وَالْیوْمَ الْآخِرَ وَذَکرَ اللَّهَ کثِیرًا– همانا شما را است در رسول خدا پیرویی نکو، برای آن که امید دارد به خدا و روز بازپسین را و یاد کند خدا را بسیار – سوره احزاب – آیه 21".
[3]. اشاره به آیه 5 – سوره قصص "وَنُرِیدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَی الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِینَ– و خواهیم منت نهیم بر آنان که ناتوان گرفته شدند در زمین و بگردانیمشان پیشوایانی و بگردانیمشان ارث برندگان".
[4]. "وَمَا أَرْسَلْنَاک إِلَّا کافَّةً لِلنَّاسِ بَشِیرًا وَنَذِیرًا وَلَکنَّ أَکثَرَ النَّاسِ لَا یعْلَمُونَ– و نفرستادیم ترا مگر برای همه مردم، مژده دهنده و ترساننده، ولیکن بیشتر مردم نمیدانند – سوره سبا – آیه 28".
[5]. "لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَینَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْکتَابَ وَالْمِیزَانَ لِیقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ وَأَنْزَلْنَا الْحَدِیدَ فِیهِ بَأْسٌ شَدِیدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِیعْلَمَ اللَّهُ مَنْ ینْصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَیبِ إِنَّ اللَّهَ قَوِی عَزِیزٌ– همانا فرستادیم پیامبران خوی را به نشانیها و فرستادیم با ایشان کتاب و ترازو را تا قیام کنند مردم به داد، و فرستادیم آهن را که در آن نیروئی است سخت و سود هائی برای مردم و تا بداند خدا آن را که یاری کند او و فرستادگان اش را پنهان، همانا خدا است توانای عزتمند – سوره حدید – آیه 25".
[6]. "...لِلرِّجَالِ نَصِیبٌ مِمَّا اکتَسَبُوا وَلِلنِّسَاءِ نَصِیبٌ مِمَّا اکتَسَبْنَ وَاسْأَلُوا اللَّهَ مِنْ فَضْلِهِ إِنَّ اللَّهَ کانَ بِکلِّ شَیءٍ عَلِیمًا– مردان راست بهره از آنچه کسب کردند و زنان را است بهره از آنچه کسب کردند و بخواهید خدا را از فضلش، همانا خدا است به همه چیز دانا – سوره نساء – آیه 32".
[7]. "لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَینَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْکتَابَ وَالْمِیزَانَ لِیقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ وَأَنْزَلْنَا الْحَدِیدَ فِیهِ بَأْسٌ شَدِیدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِیعْلَمَ اللَّهُ مَنْ ینْصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَیبِ إِنَّ اللَّهَ قَوِی عَزِیزٌ– همانا فرستادیم پیامبران خوی را به نشانیها و فرستادیم با ایشان کتاب و ترازو را تا قیام کنند مردم به داد، و فرستادیم آهن را که در آن نیروئی است سخت و سودهائی برای مردم و تا بداند خدا آن را که یاری کند او و فرستادگان اش را پنهان، همانا خدا است توانای عزتمند – سوره حدید – آیه 25".
[8]. اشاره به آیه 5 – سوره قصص "وَنُرِیدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَی الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِینَ– و خواهیم منت نهیم بر آنان که ناتوان گرفته شدند در زمین و بگردانیمشان پیشوایانی و بگردانیمشان ارث برندگان".